DEN HAAG - De Tweede-Kamerfractie van de PvdA wil volgende week een spoeddebat met minister De Geus van Sociale Zaken over de nieuwe WAO, die volgend jaar ingaat. Aanleiding is de aankondiging van de verzekeraars dat ze niet zullen meewerken aan het nieuwe stelsel, waarover het kabinet vrijdag de knoop doorhakt.

Onderdeel van de nieuwe opzet is dat private verzekeraars en de publieke uitvoeringsinstantie UWV met elkaar gaan concurreren bij de uitvoering van de nieuwe regeling. Dat moet er toe leiden dat beide partijen beter hun best doen om te zorgen dat zieke werknemers weer aan de slag gaan. Maar volgens het Verbond van Verzekeraars is er geen sprake van concurrentieverhoudingen.

Verzekeraars

De verzekeraars zullen namelijk in het begin hogere premies in rekening moeten brengen dan het UWV. Dat komt omdat ze in tegenstelling tot de publieke uitvoeringstinstantie, die de WAO nu al uitvoert, geen WAO-fonds achter de hand hebben als reserve.

De PvdA is voorstander van een volledig private uitvoering van de nieuwe WAO, net als trouwens regeringsfracties CDA en D66. Het kabinet heeft een private opzet wel overwogen, maar heeft daar na weken beraad van afgezien omdat de aanloopkosten te hoog zouden uitvallen.

CDA en D66 lieten eerder deze week al weten te kunnen leven met de aanpak die het kabinet wil. De VVD was altijd al voorstander van een uitvoering door zowel verzekeraars als UWV.