MADRID - In Madrid hebben vrijdagochtend de kerkklokken geluid ter nagedachtenis van de 191 slachtoffers van de aanslag op vier treinen, een jaar geleden. De klokken van 650 kerken werden om 07.37 uur geluid, het tijdstip waarop vorig jaar 11 maart de eerste bommen ontploften in een Madrileens station. In totaal ontploften die dag tien bommen. Zeker 1900 mensen raakten gewond.

Bekijk video: Modem/ Breedband
'De waarheid is dat we veel kunnen doen om terroristen af te schrikken'

De overheid heeft vrijdag uitgeroepen tot een nationale dag van rouw. Later op de dag wordt in het stadscentrum in het Retiro-park het zogenoemde 'Bos van de afwezigen' geopend met 192 cypressen en olijfbomen ter nagedachtenis aan de 191 treinpassagiers die omkwamen en een politieman die vorig jaar april omkwam tijdens de bestorming van een flat waarin de verdachten zaten.

Daders

Bij deze actie pleegden zes vermoedelijke daders zelfmoord. De aanslag op de treinen wordt toegeschreven aan radicale moslims, voornamelijk afkomstig uit Marokko, die banden hadden met het terreurnetwerk al-Qaeda. De politie heeft in totaal bijna tachtig mensen gearresteerd in verband met de aanslag.

Kofi Annan

Tientallen hoogwaardigheidsbekleders, onder wie koning Juan Carlos en secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties, wonen de plechtigheid in het park bij. Annan verzekerde de Spanjaarden van de betrokkenheid van de hele wereld tijdens een persconferentie. "De wereld rouwt met hen mee. De waarheid is dat we veel kunnen doen om terroristen af te schrikken."

Nabestaanden

Nabestaanden van de slachtoffers zijn tegen het klokgebeier en probeerden dit tevergeefs te verhinderen. "We hoeven op deze manier niet herinnerd te worden aan het tijdstip van de tragedie", aldus een woordvoerster. De nabestaanden zijn ook niet aanwezig bij de plechtigheid in het park. Op verzoek van de nabestaanden blijft het officiële herdenkingsprogramma verder sober. Om 12.00 uur werd in alle Spaanse steden vijf minuten stilte in acht genomen.

Islamitische Commissie

De Spaanse Islamitische Commissie verklaarde zich solidair met de slachtoffers en nabestaanden. De moslimorganisatie bedankte het Spaanse volk voor de "voorbeeldige" manier waarop het onderscheid weet te maken tussen gelovige moslims en terroristen. De moslimgemeenschap werd niet als schuldige aangewezen. De aanslag "veroorzaakte een diepe pijn bij alle moslims", aldus een woordvoerder.