ROTTERDAM - Vrouwen van de Keileweg moeten in kleinere groepen worden opgevangen als de tippelzone in Rotterdam eind dit jaar wordt gesloten. De oppositiepartijen D66, SP en PvdA adviseerden dat donderdagavond aan burgemeester en wethouders.

De PvdA gaf in de raadscommissie Bestuur en Veiligheid aan dat juist de grootte van de panden een belangrijk kritiekpunt van bewoners is, terwijl hulpverleners eigenlijk liever ook in met kleinere groepen zouden werken.

Geldkwestie

Verantwoordelijk wethouder Van den Anker (Leefbaar Rotterdam) maakte echter duidelijk dat de indeling uit financieel oogpunt niet anders kan. "Het is een geldkwestie", analyseerde raadslid M. Smit. "Maar er wordt geen geld uitgetrokken om de problemen echt op te lossen."

Wijzend op heftige discussies met bewoners riep D66 het college vooral op eerder gemaakte afspraken met bewoners na te komen. Bewoners van Delfshaven claimen dat burgemeester Opstelten en ex-wethouder Veilig De Faria in 2003 hebben toegezegd dat er in Delfshaven geen nieuwe opvangvoorzieningen meer bij konden. Ze herinnerden de burgemeester aan die uitspraak nu er ook in Delfshaven wordt gezocht naar een internaat voor vrouwen van de Keileweg.

Opstelten

Opstelten gaf donderdag echter aan dat er destijds wat hem betreft over een heel andere voorziening was gesproken. "De discussie over de Ohmstraat was van een totaal ander scenario: het ging over overlastgevende drugsverslaafde mannen. Een dergelijke voorziening wilden we niet elders in de deelgemeente", aldus de burgemeester.

Junkiebond

Nora Storm van de Junkiebond ergerde zich flink aan de manier waarop de plannen voor de opvanghuizen zijn gepresenteerd aan bewoners. "Wordt het niet eens tijd dat de raad zegt: 'Zo kan het niet langer'. "Ik ben er van overtuigd dat bewoners in principe niets hebben tegen gebruikers. De overvaltactiek van het college en de gegeven voorlichting, geven mij het gevoel dat het college die opvanghuizen helemaal niet wil."

Wethouder van den Anker is echter overtuigd van het nut van de panden. Volgens de cijfers komen er 170 vrouwen in aanmerking voor deze vorm van intensief begeleid wonen en de gemeente heeft inmiddels 190 plaatsen.

In de knel

"Er zitten in deze stad vreselijk veel mensen in de knel, mensen die tijdelijk een duwtje in de rug nodig hebben. We hebben in de toekomst veel behoefte aan plekken voor begeleid wonen. Ik maak me geen zorgen over de overcapaciteit die we nu wellicht hebben. Die komt echt wel vol", aldus Van den Anker.