AMSTERDAM - Rechercheurs van het bouwfraudeteam zijn in hun speurtocht naar illegale prijsafspraken op een geheim fonds gestuit. Dat bericht De Volkskrant donderdag. In het fonds zouden schulden en tegoeden, die na illegale prijsafspraken ontstaan, tegen elkaar worden weggestreept.
De Volkskrant

Aan dit fonds, in bouwkringen bekend onder de naam Oostelijk Egalisatie Fonds (OEF), hebben de afgelopen tien jaar alle grote bouwondernemingen deelgenomen. Voor de onderzoekers vormt het OEF het bewijs voor de wijze waarop de bouwondernemers jarenlang hebben samengespannen.

Ruilbeurs

Het fonds wordt volgens de Volkskrant door ingewijden ook wel een 'soort ruilbeurs voor prijsafspraken' genoemd. Zo betaalt een aannemer die na overleg een bepaald werk krijgt toebedeeld, de andere bouwfirma's een vergoeding via het OEF. Aan het eind van het jaar wordt alles onderling verrekend, ofwel geëgaliseerd.

Bij de aanleg van de parkeerterreinen rond het stadion Gelredome in Arnhem zouden prijsafspraken via dit fonds zijn verrekend. Volgens grove schattingen zouden op deze manier tientallen miljoenen euro's zijn verrekend.

/NIEUWS'Volker Wessels Stevin ook betrokken bij bouwfraude'