BRUSSEL - De politie op de Brusselse luchthaven Zaventem heeft vrijdagochtend geweldloos een einde gemaakt aan een donderdagmiddag begonnen bezetting van een toestel van de Duitse maatschappij Lufthansa.

Een groep van bijna zestig Iraniërs wilde het vliegtuig niet verlaten en ging naar eigen zeggen in hongerstaking. Zij eisten dat de Europese Unie alle banden verbreekt met Teheran en ze vroegen om het herstel van de monarchie in de islamitische staat.

Ultimatum

Een tiental agenten ging in de loop van de nacht het vliegtuig binnen. Ze stelden de Iraniërs een ultimatum. Ze konden vrijwillig vertrekken of ze zouden allemaal worden gearresteerd. Het vliegtuig werd direct daarop weggesleept naar een terminal.

Volgens het Belgische persbureau Belga ging niemand op het ultimatum in. Alle inzittenden werden vervolgens onder 'administratief arrest' geplaatst. Volgens Belgische media zal de groep later op de dag weerop vrije voeten komen. Ze hebben allen geldige Europese paspoorten.

Nederlanders

Onder de actievoerders waren ook Nederlanders, zo meldde donderdag een Duitse journalist die contact had met de passagiers. Het toestel van Lufthansa kwam uit Frankfurt. De Iraniërs aan boord, die nagenoeg allen een dubbele nationaliteit bezitten, kregen voedsel en medische verzorging. Ze waren onbewapend en er waren geen gijzelaars.

Volgens een woordvoerder van de politie hebben de actievoerders contact gehad met de de Duitse en Nederlandse ambassade in Brussel, maar daar kregen ze geen steun voor hun actie. Ook de Verenigde Staten hebben laten weten geen steun te verlenen aan de actie, aldus de zegsman.

Monarchie

Volgens Ramin Atashgar, die optrad als woordvoerder van de Iraniërs, kwamen de bezetters uit verschillende landen. De actievoerders behoren naar eigen zeggen tot de groepering 'Jonbesche Padeshahi', die wil dat de monarchie wordt hersteld in Iran.

Lufthansa

Het vliegtuig van Lufthansa landde om 14.03 uur op de luchthaven van Zaventem. Toen het in Frankfurt vertrok, waren er 120 passagiers aan boord. Het boordpersoneel en de andere passagiers konden in België zonder problemen het toestel verlaten.