WASHINGTON - Het Amerikaanse Witte Huis is woensdagavond circa tien minuten ontruimd geweest omdat er een vliegtuigje tegen de regels in over Washington vloog. President Bush was thuis maar hij werd volgens de geheime dienst niet geëvacueerd omdat hij geen gevaar liep.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten loodsten het personeel naar buiten als voorzorgsmaatregel. Al snel kon het kleine eenmotorige toestel tot landen worden bewogen en bleek het loos alarm. Het vliegtuigje drong naar het zich laat aanzien per ongeluk binnen in het luchtruim boven de Amerikaanse hoofdstad dat om veiligheidsredenen streng verboden is voor de burgerluchtvaart.

Cessna

Gevechtsvliegtuigen van de luchtmacht dwongen het toestel van het type Cessna onmiddellijk te landen. Pogingen om met de piloot contact op te nemen waren eerder mislukt. Het toestel werd onderschept op zo'n 6,5 kilometer van het Witte Huis.

In september vorig jaar pleegden groepjes terroristen in de VS zelfmoordaanslagen met vier gekaapte verkeersvlieguigen. Overheidsgebouwen in Washington en het Wereldhandelscentrum in New York waren het doelwit.