BRUSSEL - Een groep van 59 Iraniërs wil een vliegtuig op de Brusselse luchthaven Zaventem niet verlaten. Zij eisen dat de Europese Unie alle banden verbreekt met Teheran, aldus de Vlaamse publieke radiozender VRT. Bovendien willen ze met hun actie de terugkeer van een koning naar Iran bewerkstelligen.

Onder de actievoerders zijn Nederlanders, meldde een Duitse journalist die contact had met de passagiers. Het toestel van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa kwam uit Frankfurt.

Vreedzaam

De Iraniërs, die een dubbele nationaliteit bezitten, hebben voedsel en medische verzorging ontvangen. De actie zou op een vreedzame wijze verlopen, aldus de Vlaamse radio.

Later op de avond verklaarde de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Dewael nog eens expliciet dat de Iraniërs geen gewelddadige bedoelingen hebben. Een onderhandelaar van Lufthansa zou zijn afgereisd naar Zaventem.

Hongerstaking

Volgens Ramin Atashgar, die optreedt als woordvoerder van de Iraniërs, zijn de inzittenden voorlopig in hongerstaking. Alle 58 mensen die nu nog op het Lufthansa-vliegtuig zitten, komen van overal ter wereld. Ze zijn wel allemaal van Iraanse origine.

Monarchie

De actievoerders behoren naar eigen zeggen tot de groepering 'Anjomane Padeshahi', die wil dat de monarchie wordt hersteld in Iran. Het vliegtuig van Lufthansa landde om 14.03 uur op de luchthaven van Zaventem. Toen het in Frankfurt vertrok, waren er 120 passagiers aan boord.

Het boordpersoneel en de andere passagiers konden in België zonder problemen het toestel verlaten.