WASHINGTON - Zo'n 1400 Amerikaanse piloten krijgen een pistool ter beschikking om in geval van nood kapers te kunnen uitschakelen. De bewapening, bedoeld als een test voor een periode van twee jaar, is afgedwongen door het Huis van Afgevaardigden. Dat meldden Amerikaanse media.

De proef heeft betrekking op ongeveer 2 procent van alle piloten in de Amerikaanse burgerluchtvaart. Ze krijgen training in het gebruik van het wapen. De Amerikaanse regering keerde zich onlangs tegen het bewapenen van piloten. Ze meent dat in geval van een kaping de piloot de kist veilig in de lucht moet houden en niet moet gaan schieten.

Pistool voor elke piloot

Amerikaanse volksvertegenwoordigers waren het onderling niet eens over de bewapening. Ze kwamen uiteindelijk met het compromis van de proefperiode voor een klein aantal piloten. Voorstanders zijn ervan overtuigd dat uiteindelijk zal blijken dat de veiligheid aan boord door de wapens verbeterd en dat uiteindelijk alle piloten in de Verenigde Staten gewapend achter de stuurknuppel gaan plaatsnemen.