BAGDAD/MOSUL - Een zelfmoordcommando heeft donderdag in de Noord-Iraakse stad Mosul een bloedbad aangericht onder sjiitische moskeebezoekers. De man blies zichzelf op temidden van een rouwstoet bij het gebedshuis.

Bijna vijftig mensen verloren door de klap het leven. Ruim tachtig anderen raakten gewond door de ontploffing in het oosten van de stad.

Vuurbal

Volgens ooggetuigen had de ontploffing plaats in een gebouw direct naast de moskee. Ze spraken van een zware klap en een enorme vuurbal. Ruiten in de omgeving zijn geneuveld door de klap in de derde stad van Irak.

Burgeroorlog

Ongeveer 50 procent van de bevolking in het anderhalf miljoen zielen tellende Mosul is soennitisch islamitisch. De overige bewoners zijn overwegend van sjiitsche, Koerdische of Turkmeense komaf. Soennitische opstandelingen proberen met aanslagen een religieus getinte burgeroorlog te ontketenen in Irak.

Akkoord

De aanslag van donderdag komt op de dag dat sjiitische en Koerdische politici volgens CNN een akkoord zouden hebben bereikt over de vorming van een regering nadat het parlement volgende week voor het eerst sinds de verkiezingen van eind januari bijeenkomt.

Functionarissen verklaarden dat de Koerdische Alliantie en de Verenigde Iraakse Allinatie (UIA) het eens zijn geworden over wie er premier en wie er president moet gaan worden.

Stemmen

UAI-lid Ibrahim al-Jaafari zou de nieuwe regeringsleider worden terwijl Jalal Talabani van de Patriottische Unie Koerdistan, dat deel uitmaakt van de Koerdische alliantie, de nieuwe president wordt. De Koerden kregen bij de stembusgang van 30 januari ongeveer 25 procent van de stemmen, de UAI ongeveer de helft.

Meerderheid

Ze was daardoor aangewezen op een coalitie met de Koerden om te beschikken over de benodigde tweederde meerderheid. Volgende week al komen de coalitiegenoten met namen van ministers, verklaarde de interim nationale veiligheidsadviseur Mowaffakk al-Rubaie.

Doden

Ook elders in Irak ging het bloedvergieten donderdag door. Bij Balad, Tikrit en bij Kirkuk vonden zes Irakezen de dood bij afzonderlijke aanvallen. Verscheidene andere personen raakten gewond. Rebellen schoten in Bagdad twee politiecommandanten dood. Een derde hoge politiefunctionaris raakte ernstig gewond door een ontploffing.

Nep

Volgens de zegslieden hadden de opstandelingen langs de weg een nepcontrolepost ingericht waar ze de politiechef tot stoppen maanden toen hij op weg was naar zijn werk. Nadat ze naar zijn identiteit hadden gevraagd, schoten ze hem dood. Twee agenten die ook in zijn auto zaten, werden eveneens doodgeschoten.

Iraakse opstandelingen verkleden zich vaak als agenten om aanslagen te plegen. Woensdag brachten als agenten vermomde rebellen een bom in een vrachtauto tot ontploffing, waardoor twee doden vielen en veertig mensen gewond raakten.