ZWOLLE - Een arts die in november 2004 is vrijgesproken van moord op een 77-jarige patiënt, krijgt ook geen maatregelen opgelegd door het medisch tuchtcollege in Zwolle.

Het college heeft donderdag een aanklacht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg grotendeels ongegrond verklaard.

Morfine

De rechtbank in Breda sprak de arts P.V. in november vorig jaar vrij van moord. Het Openbaar Ministerie vervolgde V. destijds omdat hij in mei 2003 in het Amphia ziekenhuis in Oosterhout een 77-jarige patiënt een te hoge dosis morfine zou hebben toegediend waardoor de man overleed.

Bovendien zou de arts de overlijdensverklaring van de patiënt hebben vervalst. Daarop stond dat de man een natuurlijke dood is gestorven.

Stikken

De patiënt was enkele dagen eerder opgenomen wegens een herseninfarct. V. had toen dienst als arts op de Eerste Hulp. Toen de oude man in zijn opgehoeste slijm dreigde te stikken, gaf de arts in overleg met de familie een hoge dosis morfine.

Aangifte

V. zei erbij dat hun familielid door de injectie sneller zou kunnen overlijden, wat uiteindelijk gebeurde. De hoofdverpleegkundige deed twee dagen later aangifte bij de politie.

Na de vrijspraak door de rechtbank in Breda stapte de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar het tuchtcollege omdat er "levensbeëindigend" gehandeld zou zijn.

Ongegrond

Het college acht deze klacht ongegrond. Het is volgens het college maar de vraag of de medicatie de dood van de patiënt heeft veroorzaakt. "We willen die mogelijkheid wel aannemen, maar achten dat niet relevant, omdat is vastgesteld dat de toediening geïndiceerd was", aldus het college.

Verschillende deskundigen hebben aangegeven dat het sterven van de patiënt ook zonder de toegediende medicatie ieder moment kon plaatsvinden.

Informeren

De klacht dat de arts niet volstrekt zorgvuldig heeft gehandeld, is volgens het tuchtcollege wel gegrond. "Op dat punt heeft de arts een aantal steken laten vallen." Zo had hij een neuroloog moeten informeren over zijn handelen. Ook had hij het voorval moeten registreren in het medisch dossier. Hiervoor legt het college geen maatregelen op.

Tegen de uitspraak kan binnen zes weken hoger beroep worden ingesteld.