De Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren stond woensdag stil bij het leed van alle betrokkenen bij de Bijlmerramp tijdens de herdenking van de ramp bij het Groeiend Monument, waar de 'boom die alles zag' staat.

"Wij staan stil bij de 43 doden. En bij de mensen die de ramp hebben overleefd. Want niet alleen de flats bleven gehavend achter. De pijn van die vreselijke dag kan niemand wegnemen. Andere Amsterdammers kunnen wel delen in uw verdriet. En het litteken van de Bijlmerramp samen met u dragen", aldus Ollongren, exact 25 jaar na de ramp.

Het vliegtuigongeluk in Amsterdam-Zuidoost was "één vliegramp en een verzameling van talloze menselijke rampen", zei Ollongren. Ze wees op de worsteling die veel nabestaanden en overlevenden nog steeds ervaren. "Door het 'stille van mensen' zien buitenstaanders het niet altijd aan u af."

Honderden mensen lopen stille tocht naar monument Bijlmerramp
60
Honderden mensen lopen stille tocht naar monument Bijlmerramp

Kranslegging

Naast de locoburgemeester sprak ook dominee Otto Ruff, die nabestaanden en overlevenden nog altijd bijstaat. Zangeres Pearl Joan trad op en er was een minuut stilte, gevolgd door een kranslegging door nabestaanden en bestuurders. Staatssecretaris Sharon Dijksma legde namens de regering een krans.

De ramp voltrok zich op 4 oktober 1992, toen een vrachtvliegtuig van El Al neerstortte op de Bijlmerflats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Daardoor verloren 43 mensen het leven, onder wie de drie bemanningsleden van de Boeing.

Pa Sembrug

Eerder op de dag werd de Pa Sembrug in Zuidoost officieel geopend. Willem Symor, beter bekend als Pa Sem, redde 25 jaar eerder tijdens de Bijlmerramp een 10-jarige jongen en liep daarbij zelf ernstige brandwonden op. Hij overleed in 2008. 

De Pa Sembrug dient ook als symbool voor alle andere helden, hulpverleners, reddingswerkers, rampbestrijders en onderzoekers.

Hoe kon de Bijlmerramp precies gebeuren?
158
Hoe kon de Bijlmerramp precies gebeuren?