WENEN - Vijf Nederlanders zijn in het Oostenrijkse Zillertal gered van een helling met lawinegevaar, nadat ze daar noodgedwongen de nacht hadden doorgebracht. Bij de reddingsoperatie raakte een van de hulpverleners ernstig gewond, toen hij uit een helikopter viel.

Pogingen om de vijf wintersporttoeristen woensdag al van de berg af te halen, moesten 's avonds worden gestaakt door lawinegevaar en hevige sneeuwval. Via een mobiele telefoon werd contact onderhouden met de Nederlanders en kregen ze instructies hoe ze een hol moesten bouwen in de sneeuw.

De reddingswerkers konden de onfortuinlijke wintersporters donderdagochtend bereiken. Ze waren volgens de Oostenrijkse zender ORF ernstig onderkoeld.

Lawinegevaar

De sneeuwval veroorzaakte donderdag in het hele Alpengebied ernstig lawinegevaar. De Duitse Lawinewaarschuwingsdienst gaf het waarschuwingsniveau 4 op een schaal van 5 af.

Skiërs en snowboarders mogen uitsluitend op de geprepareerde pistes skiën. Volgens de meteorologen is er meer dan een meter sneeuw gevallen.

Overlast

De sneeuwval veroorzaakte donderdag ook grote overlast op de wegen in het gebied. Verscheidene snelwegen moesten uit voorzorg worden gesloten, waaronder de snelweg van Wenen naar Salzburg en de Tauern-snelweg in Oostenrijk. Op de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze van 2962 meter, ligt 3,30 meter sneeuw.