Onderwijsbonden verwachten donderdagmiddag ongeveer dertigduizend basisschoolleraren bij de protestmanifestatie in het Zuiderpark in Den Haag. 

De helft daarvan komt met driehonderd bussen naar de stad, laat een woordvoerster van de Algemene Onderwijsbond (AOb) weten.

Donderdag staken volgens de bond bijna alle 6500 basisscholen in Nederland. "Wij horen nauwelijks van scholen die niet dichtgaan. En als er straks niet genoeg geld bijkomt gaan we misschien twee dagen dicht", zegt de woordvoerster. Met de acties protesteren de basisschoolleraren tegen de lage salarissen en hoge werkdruk in het basisonderwijs. De meeste ouders hebben volgens de woordvoerster voor opvang voor de kinderen gezorgd of hebben een dag vrij genomen.

Salarissen

De politiek wil 270 miljoen euro uittrekken voor hogere salarissen. Maar volgens actievoerende lerarenorganisaties is zo'n 900 miljoen euro nodig om ervoor te zorgen dat de salarissen in het basisonderwijs gelijk worden getrokken met de lonen van leraren met een gelijk opleidingsniveau in het middelbaar onderwijs. Daarnaast is nog eens een half miljard nodig om de werkdruk te verlagen.

De Haagse protestmanifestatie begint donderdag om 13.00 uur en bestaat uit een afwisseling van "cabaret, filosofie, serieuze zaken, muziek en andere activiteiten", aldus het PO-front, de organisatie achter de manifestatie. 

Volgens de AOb betalen de meeste schoolbesturen de salarissen van stakende juffen en meesters door. Maar er zijn er ook die dat niet doen. Mensen die lid zijn van een vakbond krijgen in dat geval een stakingsuitkering van de bond. Volgens de woordvoerster van de Onderwijsbond zijn er ook genoeg leraren die een dagje inleveren.

Voor de vakantie was er al een staking van een uur om de werkdruk te verlagen, de salarissen te verhogen en het oplopende tekort aan leerkrachten tegen te gaan. PO dreigde maandag al met een vervolgstaking in november.