AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft donderdag de 38-jarige E.V. veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. Volgens het hof is bewezen dat V. op 6 december 2003 de 33-jarige Bulgaarse crimineel Konstantin Dimitrov met een enkel pistoolschot om het leven heeft gebracht, op de Dam in Amsterdam.

De kogel die Dimitrov doodde, raakte vervolgens diens vriendin, het Bulgaarse fotomodel Tstetsi Petkova (23). Zij overleefde de aanslag.

Traumatisch

Het hof sprak van "een wrede executie in koelen bloede". Het lot van Petkova omschreef het rechtscollege als "een schokkende, traumatische ervaring". De vrouw liep ernstige en blijvende schade op aan haar gelaat.

Passend

In hoger beroep was tegen V. achttien jaar cel geëist. Het hof achtte de eerder door de rechtbank opgelegde straf van vijftien jaar "passend en geboden".

Poging tot doodslag

Het Openbaar Ministerie heeft het lot van Petkova gekwalificeerd als een poging tot moord. Het hof kwam, evenals de rechtbank, tot bewezenverklaring van poging tot doodslag. Dit leverde V. een iets gematigde straf op.

Kennis

V. heeft beweerd dat niet hij maar een kennis van hem de moordaanslag zou hebben uitgevoerd. Deze kennis zou V. vervolgens het wapen in handen hebben gedrukt. Het hof gelooft deze verklaring niet. De waarneming van een aantal getuigen leidt volgens het hof tot geen andere conclusie dan dat V. de schutter is geweest.

Gracht

Dimitrov en zijn vriendin wilden op het moment van de aanslag in een taxi stappen. V. heeft het pistool op het achterhoofd van Dimitrov gezet en de trekker overgehaald. Vervolgens vluchtte hij te voet. Getuigen hebben gezien dat hij het wapen in een gracht gooide. Op aanwijzing van getuigen kon de politie V. kort na de liquidatie arresteren.

Motief

Het motief voor de moord is vermoedelijk een conflict tussen criminele groeperingen geweest. Een van die bendes zou onder leiding van Dimitrov hebben gestaan. V. had contacten in de Bulgaarse onderwereld en verbleef geregeld in dat land.

Samenleving

Het hof hekelde het feit dat V. "op klaarlichte dag, op een zaterdag, te midden van winkelend publiek" de moord had gepleegd. De zaak genereerde veel publiciteit. Daarmee is volgens het hof "een schok door de samenleving gegaan".