FRANKRIJK - De Franse boerenactivist José Bové, een fel tegenstander van de mondialisering, trok woensdag per tractor naar de gevangenis in het Zuid-Franse Villeneuve-lès-Maguelone. Hij moet daar een celstraf van drie maanden uitzitten wegens vernieling van een McDonald's-vestiging in aanbouw.

Bové werd gevolgd door tien tractoren met sympathisanten. De voertuigen waren voorzien van spandoeken waarop de boeren de traditionele Franse producten aanprezen. Volgens hen zijn die beter dan het eten in de fastfoodketens.

Amerikaans imperialisme

Het gerechtshof handhaafde begin dit jaar de drie maanden gevangenisstraf. Daartoe was de activist eerder veroordeeld voor de vernieling van een vestiging van de fastfoodgigant in zijn woonplaats Millau. Volgens hem is McDonald's het symbool van het Amerikaans imperialisme.

Bové pleit voor een natuurlijke productiewijze. In een andere zaak werd Bové veroordeeld tot een half jaar cel wegens het vernielen van een genetisch gemanupileerd maïsveld. Ook tegen deze uitspraak ging Bové in beroep.

Mee in de cel

De boerenactivist was tijdens zijn tocht op een symbolische manier vastgeketend aan negen medestanders. De tien goed-eten-activisten droegen gevangeniskleding. Toen Bové de gevangenis inging, eisten de negen medestanders vergeefs om met hem te worden gevangengzet.