UTRECHT - Nederlanders doen weinig aan financiële planning. Ongeveer de helft spaart zonder te weten waarvoor. Zes op de tien mensen bouwen geen volledig pensioen op. Bij de meesten komt dit doordat zij een een aantal jaren geen premies hebben betaald.

Dit blijkt uit onderzoek dat het instituut voor budgetvoorlichting Nibud samen met Wageningen Universiteit heeft verricht. Gekeken is hoe huishoudens hun financiële administratie doen, hoe ze sparen, lenen en financiële beslissingen nemen. Bijna iedereen vindt het belangrijk spaargeld te hebben. Gemiddeld willen we 6400 euro achter de hand hebben. Maar slechts de helft heeft het gewenste bedrag. Een op de tien mensen heeft geen aparte spaarrekening.

Huishoudens

Mensen willen een financiële buffer om tegenslagen op te vangen of huisraad te vervangen. Maar een kwart van de huishoudens zegt geld te moeten lenen als er plotseling een grote uitgave moet worden gedaan, bijvoorbeeld omdat de koelkast kapot is gegaan. Nog eens 10 procent koopt dan op afbetaling.

De meeste ouders (88 procent) vinden dat zij hun kinderen goed leren met geld om te gaan. Wanneer kinderen zes jaar zijn, geeft 40 procent van de ouders hen zakgeld. Van de kinderen van tien krijgt ruim 80 procent zakgeld. Toch vindt een kwart van de Nederlanders dat zij geen goede financiële opvoeding hebben gehad.