SCHIPHOL - De staking van Europese luchtverkeersleiders heeft woensdag op luchthaven Schiphol vertragingen veroorzaakt die opliepen tot gemiddeld drie uur. Het oponthoud leverde weinig problemen op. Reisorganisaties en de ANWB voorzien wel problemen voor donderdag door een algemene staking in Spanje waardoor reizigers zwaar worden getroffen.

Luchtverkeersleiders in Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië en Portugal legden woensdag het werk neer uit protest tegen centralisatie van de verkeersleiding. De Europese Commissie wil af van het huidige systeem waarbij elk land zijn eigen luchtruim beheert. Dat leidt tot inefficiënte routes en dus tot vertragingen in de lucht.

De Nederlandse verkeersleiders doen niet mee aan de staking omdat ze de actie van hun Europese collega's voorbarig vinden. Volgens een woordvoerster van de vakvereniging Het Nederlandse Verkeersleidersgilde heeft de Europese Commissie ,,duidelijk nog niet geheel uitgewerkte voorstellen'' op tafel liggen.

Frankrijk

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapte het merendeel van de vluchten naar Frankrijk. In dit land zijn vrijwel alle vliegvelden plat gegaan. Vliegtuigen konden hierdoor woensdagavond nog steeds niet of nauwelijks in Frankrijk landen of het land overvliegen. Ondanks de vertragingen, bleef het relatief rustig op Schiphol.

Luchtvaartmaatschappij Transavia ondervond wel hinder van de acties, maar de ochtendvluchten konden redelijk op tijd vertrekken. Ook Martinair had weinig tot geen last van de stakingen. ,,Op één vlucht na zijn alle Europese vluchten op tijd vertrokken'', vertelt een woordvoerder.

Algehele staking in Spanje

Reisorganisaties verwachten donderdag wel veel problemen te ondervinden van een staking in Spanje. Het openbaar leven in het Zuid-Europese land gaat zo goed als plat uit protest tegen het regeringsbeleid op het gebied van sociale zekerheid. Het is de grootste algemene staking in meer dan tien jaar tijd. De ANWB raadt mensen aan te blijven zitten waar ze nu zitten en anders in elk geval een creditcard mee te nemen.

Kras Stervakanties heeft het programma van de zes busreizen die momenteel door Spanje toeren zodanig aangepast, dat de vakantiegangers donderdag geen gevolgen ondervinden van de algemene staking in het land. ,,In verband met mogelijk acties tegen rijdende bussen hebben we besloten ze allemaal aan de kant te houden'', aldus een woordvoerder.

Omdat de KLM ook grote problemen op de luchthavens verwacht, heeft de maatschappij alvast zes vluchten naar Spanje geannuleerd. Het gaat om twee vluchten naar Madrid en vier naar Barcelona. ,,Wij zetten liever zelf de machine stil dan dat we daartoe door een derde worden gedwongen'', aldus een woordvoerder. ,,Nu kunnen we de reiziger direct duidelijkheid verschaffen en zonodig meehelpen met het omboeken.''

Ook Thomas Cook, een van de grootste reisorganisaties van Nederland, gaat uit van het ergste scenario. ,,Excursies voor donderdag zijn al afgelast'', aldus directievoorzitter S. van der Heijden. ,,De luchthavens blijven in Spanje open, maar de stakingen treffen waarschijnlijk wel de catering, bagageafhandeling en zaken als het busvervoer.''