STRAATSBURG - Europees Commissaris Frattini (Justitie) reageert positief op een verzoek van Tweede-Kamerlid Hirsi Ali (VVD) om een Europees onderzoek naar huiselijk geweld tegen vrouwen.

Frattini heeft dat woensdag gezegd in Straatsburg, waar hij met het Europees Parlement vergaderde. De eurocommissaris wil in de EU-landen gegevens verzamelen om inzicht te krijgen in het probleem. Hij heeft statistisch bureau Eurostat om actie gevraagd. De informatie moet in 2006 leiden tot voorstellen voor maatregelen.

Hardere strijd

VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali had dinsdag in het europarlement gepleit voor een hardere strijd tegen binnenshuis geweld tegen vrouwen. Volgens de VVD'ster van Somalische afkomst blijft het probleem nogal buiten beeld omdat goede statistieken hierover ontbreken.

Frattini zei het probleem serieus te nemen. "Ik meen dat huiselijk geweld tegen vrouwen iets is dat Europa absoluut moet aanpakken", zei de Italiaanse eurocommissaris, die in november zijn weggestuurde landgenoot Buttiglione verving.

Europees Agentschap

De eurocommissaris herinnerde eraan dat het binnenkort op te richten Europees Agentschap voor de Fundamentele Rechten zich ook gaat bezighouden met het binnenshuis geweld van mannen tegen hun partners. Bovendien heeft het Europees Parlement 2006 uitgeroepen tot het jaar van het geweld tegen vrouwen.