DEN HAAG - Mensen met een HIV-besmetting kunnen een levensverzekering af gaan sluiten. Het Verbond van Verzekeraars gaat haar leden adviseren dit mogelijk te maken. Volgens het verbond hebben de zes grootste levensverzekeraars van Nederland toegezegd het advies te volgen. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars woensdag bekendgemaakt.

Nu stuiten HIV-dragers nog op problemen bij bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek waarvoor een levensverzekering nodig is. De premies voor HIV-besmetten komen te liggen op het niveau van suikerziekte- en hartpatiënten.

Levensverzekeraars zullen mensen met HIV gaan accepteren bij wie medicijnen aanslaan, die verder geen complicaties hebben en geen verdovende middelen hebben gespoten. Die groep bestaat volgens de HIV-vereniging uit ongeveer 2500 mensen. Het totale aantal Nederlanders dat is besmet met HIV, bedraagt 20.000, van wie ongeveer 10.000 mensen niet weten dat ze besmet zijn.

Het Verbond van Verzekeraars heeft het advies na zes jaar overleg samen met de HIV-vereniging opgesteld. Ze baseren zich op cijfers van de Stichting HIV-Monitoring over de levensverwachting van HIV-dragers.

De HIV-vereniging is nog niet helemaal tevreden over het advies. Mensen die besmet zijn en nog geen behandeling ondergaan, omdat hun immuunsysteem goed functioneert, hebben volgens de vereniging een betere prognose, maar vallen niet onder het advies. Reden is dat er van hen nog geen sterftecijfers bekend zijn. De vereniging vindt dat ook deze groep een verzekering moet kunnen afsluiten.

Ook raadt ze aan elk jaar te kijken naar medische ontwikkelingen en statistieken, om op basis daarvan het acceptatiebeleid nog te verruimen. "Naar verwachting zal de levensverwachting van mensen met HIV verder normaliseren, wat betekent dat de hogere premies omlaag kunnen."