GUATEMALA - Ruim vijftig buitenlandse toeristen, onder wie zeventien Nederlanders, die werden vastgehouden in hotels bij de befaamde Maya-ruïnestad Tikal in het tropische regenwoud van Guatemala, zijn weer vrij.

Ze zijn dinsdagavond overgebracht naar de stad Flores en wachten daar nu op transport naar de hoofdstad, aldus woensdag een woordvoerster van het organiserende reisbureau Summum van de getroffen Nederlanders.

De 57 toeristen, onder wie ook Britten, Amerikanen en Italianen, zaten sinds maandag vast. Ongeveer duizend gedemilitariseerde oud-strijders van paramilitaire organisaties beletten hen te vertrekken. De opstandelingen eisten een schadevergoeding van de Guatemalteekse overheid.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag was er geen sprake van een gijzelneming. De toeristen konden in en rond het hotel vrij bewegen, maar alleen niet weg uit het gebied omdat de oud-strijders een aantal wegblokkades hadden opgericht. Er was geen sprake van stress of paniek, aldus een woordvoerder van het ministerie.

De oud-strijders werden tijdens de burgeroorlog van 1960 tot gedwongen dienst te nemen. Zij eisen dat de regering hen financieel compenseert voor hun strijd tegen de linkse guerrillastrijders.

/NIEUWSNederlandse toeristen vast in Guatemala