BAGDAD/RAMADI - Bij de Iraakse plaats Qaim heeft de politie de lijken gevonden van negentien personen. Ze bleken allen te zijn doodgeschoten, aldus medici en bronnen bij de politie woensdag.

Alle slachtoffers, onder wie een vrouw, droegen burgerkleren. Op de lichamen van een van hen is een politiedocument gevonden. De slachtoffers waren al een week dood. Ze werden ontdekt door voorbijgangers die op de geur van de ontbindende lijken waren afgekomen.

Qaim, een stadje dichtbij de grens met Syrië, is geregeld het toneel van gevechten tussen opstandelingen en Amerikaanse en regeringstroepen. Zo verloor de lokale politie er anderhalf jaar geleden binnen een maand twee van haar commissarissen. De een werd vermoord, zijn opvolger kwam om bij een mortieraanval. De plaats ligt in de provincie al-Anbar, een bolwerk van islamitische strijders en aanhangers van de verdreven dictator Saddam Hussein.

Onthoofde lijken

Bij de stad Latifiyah, ten zuidwesten van Bagdad, vonden Iraakse militairen dinsdag vijftien onthoofde lijken. De ontzielde lichamen, zowel mannen als vrouwen, lagen op een voormalige legerbasis die vermoedelijk werd gebruikt door opstandelingen. Mogelijk waren de slachtoffers sjiitische pelgrims die op weg waren naar de heilige steden Karbala en Najaf.