JERUZALEM - Alle gewapende Palestijnse groepen zijn bereid tot een wapenstilstand in Israël en de bezette gebieden. Dat heeft de veiligheidsadviseur van de Palestijnse Autoriteit, generaal Jibril Rajoub, woensdagochtend gezegd. Hij sprak van een historische overeenstemming tussen de Palestijnse facties. Een van de militante groeperingen, Hamas, heeft ontkend dat er een overeenkomst over een wapenstilstand is.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Er is een consensus onder de Palestijnen: Geen terreuraanvallen meer tegen Israël binnen de Groene Lijn (de grens die Israël en de bezette gebieden sinds 1967 scheidt). Hij voegde eraan toe dat de militante organisaties ook hebben toegestemd in een tijdelijk staakt-het-vuren. Deze 'afkoelingsperiode' moet de Palestijnse autoriteit de kans geven om tot een akkoord te komen met Israël. "Er is maar één politieke oplossing - twee staten voor twee volken", aldus Rajoub.

De overeenkomst sluit echter niet uit dat zich in Israël "geïsoleerde incidenten" zullen blijven voordoen, zo gaf de Palestijnse functionaris in een interview met de Israëlische radio toe. Hij noemde als voorbeeld onder meer de recente zelfmoordaanslag in Tel Aviv, waardoor op 25 februari vijf personen omkwamen.

De Israëlische vice-premier Shimon Peres, die de antiterrorismeconferentie in Madrid bijwoont, zei woensdag niets te weten van een Palestijns bestand. Een woordvoerder van Hamas liet in een reactie weten dat er geen formeel einde komt aan de aanslagen tegen Israël zolang de joodse staat blijft "bedriegen en uitstellen". Volgens woordvoerder Abu Zuhri sprak Rajoub alleen uit naam van Fatah en niet namens de andere facties. Zuhri zei dat Hamas het overleg volgende week in Egypte wil afwachten voordat het haar definitieve standpunt bepaalt.

Overleg

De Palestijnse Autoriteit en en de militante groeperingen overleggen dinsdag in Caïro opnieuw met elkaar. De Palestijnse regering hoopt dat de gewapende groeperingen dan al het geweld zullen afzweren, of in ieder geval zullen instemmen met een langdurige periode van rust.

Uitnodiging

Twee dagen later reist de Israëlische minister van Defensie Shaul Mofaz naar Caïro, zo maakte diens ministerie woensdag bekend. Mofaz komt op persoonlijke uitnodiging van president Hosni Mubarak praten over veiligheidszaken en de politieke situatie in de regio.