DEN HAAG - Uitgeprocedeerde minderjarige asielzoekers (ama's) uit Guinea en Angola kunnen binnenkort naar hun land van herkomst worden uitgezet. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft namelijk met deze twee landen een overeenkomst over de opvang van de ama's gesloten.

Dat maakte het ministerie van Justitie woensdag bekend. De IND kan afgewezen minderjarige asielzoekers alleen uitzetten als in het land van herkomst opvang is geregeld.

Volgens een woordvoerster van het ministerie komen de meeste ama's uit Guinea, Angola en China. In Angola financieert de Nederlandse overheid sinds kort al opvang van afgewezen ama's. Guinea heeft toegezegd om mee te werken aan de opvang van de jonge asielzoekers. China deed dit al.

Instroom

Vorig jaar mei besloot de overheid om de instroom van ama's in te dammen. Staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) bepaalde toen dat minderjarige asielzoekers die liegen over hun land van herkomst, hun leeftijd of identiteit geen verblijfsvergunning krijgen.

Sinds mei vorig jaar zijn twintig ama's vrijwillig teruggekeerd naar hun land van herkomst, aldus Justitie woensdag. De IND heeft wel op deze vluchtelingen ingepraat, om ze duidelijk te maken dat ze niet in Nederland kunnen blijven, zegt de woordvoerster van het ministerie.

Bovendien zijn er een aantal uitgeprocedeerde ama's de opvang uitgezet, zodra ze de leeftijd van 18 hadden bereikt. De immigratiedienst mag asielzoekers die bij aankomst nog minderjarig zijn pas uitzetten als ze 18 zijn geworden. Volgens het ministerie van Justitie is het nu nog niet mogelijk om aan te geven om hoeveel ama's het precies gaat. Velen zitten nu nog in de gerechtelijke procedure.