LELYSTAD - De Stoptronic, een remmetertje voor automobilisten, kan veel verkeersongelukken voorkomen. Met het apparaat krijgen chauffeurs beter inzicht in hun remgedrag. Dat zegt verkeersdeskundige Sjaak de Coninck uit Lelystad. Hij ontwierp het nieuwe apparaat, dat volgende maand wordt gepresenteerd op de Verkeerseducatiebeurs in Hoevelaken.

Het apparaat op het dashboard geeft aan hoe hard er wordt geremd, waardoor automobilisten sneller doorhebben dat ze te laat en te hard remmen. Het leert ze verder vooruit te kijken, zodat ze eerder kunnen remmen. De uitvinder heeft dat onder meer getest bij rijschoolleerlingen.

Rijgedrag

"Je kunt het honderd keer zeggen, maar door de Stoptronic is hun rijgedrag binnen een kwartier veranderd. Dat voorkomt veel ongelukken", weet De Coninck. Zo rijden veel mensen volgens hem te hard af op kruisingen en rotondes, waardoor andere weggebruikers gaan twijfelen. Gevolg is dat er veel kop-staartbotsingen gebeuren op kruisingen en rotondes.

Bekendheid

De Coninck verwierf eerder landelijke bekendheid als strenge rijexaminator in het televisieprogramma "Blij dat ik rij!?". Hij ontwikkelde een aantal jaren geleden de dodehoekspiegel voor vrachtwagens, die later verplicht werd. De Coninck werkt verder als verkeersdeskundige en traumabegeleider. In eerste instantie gebruikte hij zijn nieuwste uitvinding bij mensen die na een ongeluk weer in de auto stappen.

De Stoptronic is volgens hem een prima hulpmiddel om weer vertrouwen te krijgen in de auto en het eigen remgedrag. Hij zegt dat veel mensen die een auto-ongeluk hebben meegemaakt, denken dat ze heel goed en hard hebben geremd voordat de botsing plaatsvond. Het tegendeel is vaak waar, aldus de verkeersdeskundige.

Remmen

Behalve remmen wordt tijdig overschakelen naar een andere versnelling ook een fluitje van een cent. De Stoptronic geeft namelijk aan wanneer dit moet gebeuren, zegt De Coninck. "En dat kan weer veel brandstof besparen."