RIJSWIJK - De Haagse verpleegkundige L. de B., die wordt verdacht van veertien moorden, heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) in 1997 rechter Haopei Li van het Joegoslavië-Tribunaal vermoord. Dat blijkt uit stukken van justitie. Deze rechter was een Chinees.

Een woordvoerder van het OM in Den Haag heeft woensdag bevestigd dat het de vrouw ervan verdenkt dat ze de Chinese rechter heeft gedood. Normaal doet justitie dat niet in verband met de privacy van slachtoffers.

Tot nu toe was slechts bekend dat de rechter op 6 november 1997 in het Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag was overleden. Volgens het OM heeft de vrouw hem echter ,,al dan niet met voorbedachte rade van het leven beroofd door hem stoffen toe te dienen''.

Het OM verdenkt de 40-jarige De B. van moord en poging tot moord op patiënten van het Juliana Kinderziekenhuis/Rode Kruis Ziekenhuis (JKZ/RKZ), het Ziekenhuis Leyenburg in Den Haag en het Penitentiair Ziekenhuis in Scheveningen. Het gaat om negen ouderen en zeven kleine kinderen, onder wie vier baby's.

Donderdag komt de zaak pro forma (niet inhoudelijk) voor bij de rechtbank in Den Haag. De B. pleegde de moorden volgens justitie tussen begin 1997 en september 2001. Zij zou de patiënten hebben gedood door ze stoffen als kalium, chloralhydraat of morfine toe te dienen. In sommige gevallen is het onderzoeksteam er niet achter gekomen wat De B. gebruikte.

Het OM vermoedt dat De B. de moorden heeft gepleegd, omdat ze is geobsedeerd door de dood. Een psychiater zou over haar hebben gezegd dat ze ,,neigt naar een klassieke psychopaat'', zei de officier van justitie tijdens de vorige pro forma-zitting in maart voor de rechtbank in Den Haag. In 1992 liet de verdachte vrouw, na een ruzie met familieleden, haar eigen overlijdensadvertentie in de krant zetten.

De B. werd in december vorig jaar opgepakt. Het Juliana Kinderziekenhuis had haar in september al op non-actief gesteld, na de verdachte dood van een baby.

De Chinese rechter Haopei Li was in 1993 een van de eerste rechters die voor het Joegoslavië-Tribunaal werd gekozen. Hij maakte deel uit van het Hof van Beroep. Voorheen was hij juridisch adviseur van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken en hoogleraar in Peking. Ook is hij lid geweest van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag.