AMSTERDAM - In de Tweede Jan van der Heijdenstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp heeft een brand in de nacht van maandag op dinsdag een kraakpand in de as gelegd. De naastgelegen panden liepen volgens de brandweer aanzienlijke schade op.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Uit voorzorg heeft de politie ongeveer zestig omliggende woningen ontruimd. In het kraakpand bevonden zich twee mensen. Zij bleven ongedeerd.

Instortingsgevaar

Volgens een brandweerwoordvoerster brak de brand rond 00.45 uur uit op de derde etage. Op het moment dat de brandweer arriveerde, woedde het vuur over drie verdiepingen. Ze kon niet voorkomen dat de vlammen via de zolder oversloegen naar het dak en het aangrenzende pand. Brandweerlieden konden het pand niet binnengaan wegens instortingsgevaar. Rond 03.00 uur was het vuur onder controle.

Restaurant

De brandweer had uit voorzorg zestig omliggende woningen geëvacueerd. Tientallen mensen kregen tijdelijk onderdak in een nabijgelegen restaurant. In de ochtend konden de meeste mensen terug naar hun huis, op de bewoners van twee naastgelegen panden na.

Onbewoonbaar

Ongeveer tien woningen zijn onbewoonbaar verklaard. De getroffenen worden elders ondergebracht, aldus de politie. Later op de dag bekijkt de brandweer samen met bouw- en woningtoezicht wat er verder met het pand moet gaan gebeuren. Mogelijk wordt het gesloopt.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De politie heeft de krakers gehoord.