AMSTERDAM - Nederlanders zijn somber over de eigen samenleving. Dat blijkt maandag uit de eerste zogeheten Maatschappelijke Barometer, die is opgesteld in opdracht van het televisieprogramma Netwerk. Het onderzoeksbureau Motivaction heeft hiervoor in de week van 21 februari via internet 1734 Nederlanders naar hun mening gevraagd.

De deelnemers gaven de samenleving 34 punten op een schaal van 0 tot 100 punten. De politiek scoort het laagst met 31 punten. De woonsituatie in Nederland wordt het best beoordeeld met 54 van de maximaal 100 punten. Sinds het begin van de onderzoeken van Motivaction in 1997 groeit de kloof tussen de politiek en de burgers jaarlijks.

De deelnemers aan de eerste barometer in opdracht van Netwerk kregen enkele stellingen voorgeschoteld als 'Ik voel me door de samenleving in de steek gelaten' en 'Ik vind dat er in Nederland te weinig nadruk wordt gelegd op de traditionele normen en waarden'.

PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos noemt de uitkomsten van het onderzoek 'een enorme teleurstelling'. Volgens hem zijn mensen somber over alles waarover zij zich zorgen maken. Hij geeft daarnaast de politiek de schuld. "Men ziet ook nog eens een kabinet dat er niet in slaagt hen te overtuigen", zei hij in Netwerk.