Het was al tientallen jaren geleden bekend dat haarscheurtjes zaten in onderdelen van de kerncentrales in de Belgische plaatsen Tihange en Doel. Die werden al tijdens de bouwfase van de eerste reactoren in de jaren zeventig geconstateerd. 

De energiebedrijven wisten daarvan, schrijft Der Spiegel vrijdag.

Dat blijkt uit notulen van vergaderingen en analyses van de Belgische nucleaire toezichthouder FANC, die in handen zijn van de Duitse politica Sylvia Kotting-Uhl van de Groenen. Het Duitse blad schrijft op zijn site dat bij de centrale in Doel al in april 1975 werd vastgesteld dat er iets mis was met de drukregelaars. In het gebruikte staal zaten minuscule scheuren. Het materiaal had afgekeurd moeten worden.

In 2015 werd besloten de levensduur van Doel 1 en 2, de oudste van zeven reactoren in België, met tien jaar te verlengen.

Tihange

De in 2012 'ontdekte' haarscheurtjes in de kerncentrales van Tihange zouden al in 1976 zijn genoemd in een vergadering, maar nooit zijn gerapporteerd. 

De kerncentrales in Tihange in de provincie Luik, en Doel, tussen Antwerpen en de Nederlandse grens, hebben regelmatig te kampen met problemen die het noodzakelijk maken reactoren buiten bedrijf te stellen. Milieuactivisten en verontruste burgers eisen al jaren sluiting van de centrales. In juni sloten duizenden mensen zich aan bij de in totaal 90 kilometer lange mensenketting die demonstranten maakten tussen het Duitse Aken en het Belgische Tihange, om aandacht te vragen voor de veiligheid.