ZUTPHEN - Het rechercheteam dat een hernieuwd onderzoek naar de zogeheten Puttense moordzaak uitvoert, heeft nieuwe onderzoeksgegevens verzameld. Naar aanleiding daarvan zal de zaak op 14 maart in de tv-rubriek Opsporing Verzocht worden behandeld. Daarbij zal de kijkers een aantal vragen worden voorgelegd, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen maandag.

De Puttense moordzaak draait om de verkrachting van en moord dan wel doodslag op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius. Zij werd op 9 januari 1994 in de woning van haar grootmoeder, gelegen aan de rand van Putten, misbruikt en om het leven gebracht. Twee mannen uit Putten werden voor de misdrijven veroordeeld. Na lange gerechtelijke procedures bleek hun veroordeling onterecht en sprak het gerechtshof in Leeuwarden hen in een herzieningsprocedure vrij.

Spermadruppel

Cruciaal in de zaak was een spermadruppel op het stoffelijk overschot van het slachtoffer. DNA-onderzoek wees uit dat deze niet afkomstig kon zijn van de twee, destijds verdachte Puttenaren. Op aangeven van een deskundige veronderstelden politie en justitie dat de druppel afkomstig moest zijn geweest van een man met wie het slachtoffer gemeenschap zou hebben gehad voordat zij werd verkracht en vermoord. Het sperma zou tijdens de verkrachting uit haar vagina zijn gesleept. Deze theorie werd later volledig onderuitgehaald.

Bekentenissen

Niet veel minder cruciaal was het feit dat beide verdachten tegenover de politie bekentenissen hebben afgelegd. Deze trokken zij later weer in. Misdaadjournalist Peter R. de Vries beet zich jarenlang vast in de zaak en hielp de twee Puttenaren in hun strijd om hun veroordeling ongedaan te maken.

In mei 2003, ongeveer een jaar na de vrijspraak van 'de Twee van Putten', heropenden politie en justitie het onderzoek naar de moord op Ambrosius. Volgens het OM zijn inmiddels 2700 mensen gehoord en hebben 1600 mensen medewerking verleend aan een vergelijkend DNA-onderzoek.

Route

Ook werd een zogeheten buurt- en passantenonderzoek opnieuw uitgevoerd. Daaruit is nieuwe informatie naar voren gekomen, onder meer over de route die het slachtoffer op de dag van de moord per fiets heeft afgelegd van het huis van haar ouders, in het centrum van Putten, naar de woning van haar oma. Wat de nieuwe informatie precies behelst, wil het OM nog niet kwijt.