ROTTERDAM - De bewoners van een groot aantal huur- en koopwoningen op de Kop van Zuid in Rotterdam mogen voorlopig hun balkon of erker niet gebruiken. Volgens Woonzorg Nederland in Amsterdam, eigenaar van een van de wooncomplexen, zijn er twijfels over de sterkte van de boutverbindingen waarmee de balkons en erkers aan de gevel zijn bevestigd. In totaal zouden 250 balkons en erkers gevaar kunnen opleveren.

"We nemen het zekere voor het onzekere. Zolang we nog geen zekerheid hebben dat de balkons en erkers veilig zijn, mogen de bewoners ze niet betreden. Ook kunnen ze er geen zware voorwerpen op zetten", aldus een woordvoerster van Woonzorg Nederland maandag. De zekerheid over de veiligheid hoopt Woonzorg over twee weken te krijgen van TNO, dat de ophanging onderzoekt.

Verzakking

De problemen met de balkons en erkers - de ene bewoner heeft een balkon, de volgende een erker - begonnen in november 2004. Een van de bewoners van wooncomplex Anapolis merkte dat zijn balkon iets verzakte als hij er op stond. Woonzorg Nederland liet bouwkundig bureau EBMC onderzoek doen naar de bouwconstructie. De uitkomst was tweeledig: handmatige berekeningen gaven aan dat de constructie veilig was, computerberekeningen lieten zien dat de constructie 'op een aantal onderdelen niet voldeed'.

Tweede onderzoek

Woonzorg liet vervolgens een tweede onderzoek uitvoeren, deze keer door TNO. Daaruit kwam naar voren dat er geen gevaar is voor instorting, maar wel aanleiding voor nader onderzoek. Dat onderzoek is momenteel gaande. De uitslag is over veertien dagen.

Woonzorg Nederland is niet de enige eigenaar/verhuurder die met de balkonproblemen te maken heeft op de Kop van Zuid. Ook Vestia en een aantal particuliere eigenaren kampen ermee. In totaal gaat het om 250 balkons verdeeld over het W.G. Witteveenplein, de Vuurplaat en de Lodewijk Pincoffsweg. Er wonen voornamelijk 55-plussers. De complexen zijn gebouwd door bouwcombinatie Stadstuinen, waarin Ballast Nedam en ERA Bouw samenwerken.