ROELOFARENDSVEEN - De politie verdenkt elf jongens van 14 tot 20 jaar uit het Zuid-Hollandse Alkemade van vernielingen en openlijke geweldpleging in Roelofarendsveen. Vooral inwoners van allochtone afkomst waren het doelwit van de jongeren. Alle jongens zijn aangehouden. Dat heeft de politie Hollands Midden maandag bekendgemaakt.

De politie begon het onderzoek begin dit jaar na het bekendworden van vernielingen en pesterijen aan het adres van een gezin van allochtone afkomst. De jongeren hebben bekend. Zij hebben een proces-verbaal gekregen. Politie en justitie onderzoeken nog andere gevallen waarin sprake zou zijn van het lastigvallen van mensen van allochtone afkomst.

Gezin

De jongeren vielen het gezin al sinds november lastig. De groep opereerde steeds in wisselende samenstelling. De jongeren spraken uitvoerig met elkaar over de vernielingen en pesterijen.

Het geweld en de pesterijen veroorzaakten onrust onder de bevolking van de gemeente Alkemade. De inwoners spraken van racistische jongeren die Roelofarendsveen onveilig maakten. De politie heeft de situatie besproken met de burgemeesters van Alkemade en Jacobswoude. Daaruit is een werkgroep voortgekomen, die de discussie met de bevolking aangaat.

Op 24 februari was een eerste bijeenkomst die goed werd bezocht, aldus de teamchef van de politie in Alkemade.