ROME - Italië heeft maandag met een staatsbegrafenis afscheid genomen van Nicola Calipari, de geheim agent die vrijdag in Irak door Amerikaanse militairen is doodgeschoten. De ceremonie werd bijgewoond door onder anderen premier Silvio Berlusconi en president Carlo Azeglio Ciampi. De begrafenis was live op de Italiaanse tv.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De massaal toegestroomde Italianen applaudisseerden toen Calipari's kist onder begeleiding van officieren de kerk Santa Maria degli Angeli werd ingedragen. "Nicola Calipari heeft uit de grootste onbaatzuchtigheid gehandeld toen hij zijn eigen leven gaf voor dat van een ander", zei de priester die de uitvaartdienst leidde.

De 52-jarige geheim agent werd vrijdag in Irak door Amerikaanse soldaten doodgeschoten toen hij de door haar gijzelaars vrijgelaten journaliste Giuliana Sgrena vervoerde. Calipari beschermde de journaliste met zijn lichaam, kreeg een kogel in het hoofd en kwam om. Sgrena raakte gewond aan een schouder.

Onder de duizenden mensen die maandag de kerkdienst bijwoonden waren de weduwe van Calipari en hun twee kinderen. Sgrena, die sinds haar terugkeer in Italië in het ziekenhuis ligt, was er niet.

Rustplaats

Na afloop van de twee uur durende dienst in de basiliek werd de kist met het stoffelijk overschot van Calipari in een lijkwagen gestopt en rijdend langs een erehaag naar een laatste rustplaats gebracht.

Onderscheiding

Tienduizenden mensen waren zondag en maandag langs de baar met het stoffelijk overschot gelopen. Velen noemden de 52-jarige geheim agent een held en een martelaar. President Ciampi zal hem postuum de hoogste onderscheiding voor bewezen moed toekennen.

Het Amerikaanse leger zei vrijdag dat de soldaten het vuur openden omdat de auto met de Italianen te snel op een controlepost afreed en niet reageerde op stopsignalen. Maar volgens Sgrena reed de auto langzaam en was er helemaal niet gewaarschuwd.

Triest daglicht

Door het incident kwam de vrijlating van Sgrena in een triest daglicht te staan. Zij is een maand vastgehouden door vermoedelijk aanhangers van ex-dictator Saddam Hussein. Calipari was nauw betrokken bij de vrijlating van de journaliste.

Onderzoek

Volgens een Italiaanse krant is er ongeveer 5 miljoen euro losgeld betaald. Sgrena suggereerde dat dat mogelijk de wrevel van de Amerikanen heeft gewekt. Die vinden dat terroristen niet beloond mogen worden. Naar de beschieting loopt een onderzoek. Het Witte Huis heeft opgeroepen pas te oordelen als het onderzoek is afgerond.