CHISINAU - De regerende Communistische Partij heeft zondag de parlementsverkiezingen van Moldavië gewonnen, maar is de absolute meerderheid kwijtgeraakt. Toen maandag alle stemmen waren geteld, bleek de partij van president Vladimir Voronin 46,1 procent van de stemmen te hebben behaald.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De uitslag betekent een gevoelige nederlaag voor de partij, die tot de verkiezingen met 71 van de 101 parlementszetels een absolute meerderheid had in de volksvertegenwoordiging. Daar blijven nu 56 zetels van over, nog altijd genoeg voor een meerderheid maar onvoldoende voor de 61 zetels die nodig zijn om Voronin te herkiezen.

Het hervormingsgezinde Democratisch Initiatief komt uit op 28 procent van de stemmen, wat neerkomt op 34 zetels. De christen-democraten, die nauwere banden willen met het naburige Roemenië, behaalden 9 procent (elf zetels).

Waarnemers

De verkiezingen verliepen rustig. Zo'n 750 waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hielden toezicht op de stembusgang. De opkomst bedroeg circa 64 procent. De officiële resultaten worden op maandag verwacht.

De partij van Voronin, die vrijwel alleen nog in naam communistisch is, streeft naar toenadering tot de Europese Unie. De relatie met Rusland is de afgelopen jaren sterk bekoeld door de kwestie-Transdnjestrië, een regio die zich heeft afgescheiden van Moldavië en waar nog steeds Russische troepen zijn gelegerd.

Oppositiepartijen in Moldavië hebben laten weten uit te zijn op een machtswisseling zoals die eerder in Oekraïne heeft plaatsgevonden. Waarnemers achten een dergelijk scenario echter niet realistisch. Voronin is tamelijk populair en is tot nu toe niet, zoals het bewind van de voormalige Oekraïense president Koetsjma, in diskrediet geraakt door corruptie en andere schandalen.

Pro-Europese koers

PvdA-europarlementariër en buitenlandexpert Wiersma ziet in de uitslag een bevestiging van de pro-Europese koers van Moldavië. Wanneer de OVSE de verkiezingen als democratisch bestempelt, vindt hij dat de Europese Unie meer moet doen voor het Oost-Europese land. Nu heeft de EU er alleen een gezant en ambassade.

De vier miljoen inwoners in het armste land van Europa hebben vooral baat bij meer landbouwhulp, verwacht Wiersma. "Europa heeft Oekraïne veel hulp beloofd. Dan moet het er ook komen voor Moldavië, dat ingeklemd ligt tussen Roemenië en Oekraïne."