OSLO - Drie werken van de Noorse kunstenaar Edvard Munch die uit een hotel in het zuiden van Noorwegen waren gestolen zijn binnen 24 uur weer boven water gekomen. Dat heeft de Noorse politie maandag bekendgemaakt.

Iver Stensrud, woordvoerder van de politie van Oslo, zei ook dat er enkele arrestaties zijn verricht. In het belang van het onderzoek wilde hij niet zeggen hoeveel personen zijn aangehouden, noch in welke staat de teruggevonden werken verkeerden.

De werken, twee lithografische prenten en een aquarel, werden zondagavond na sluitingstijd gestolen uit het restaurant van het Refneshotel in de buurt van Moss. Het hotel bezat in totaal zeven werken van Munch. De litho's zijn portretten, waarvan een van Munch zelf, zei de eigenaar van het hotel, Vidar Salbuvik. Het aquarel heet De blauwe jurk en stamt uit 1915. Het is niet duidelijk hoeveel de werken waard zijn.

De Schreeuw

In augustus vorig jaar werden de twee bekendste schilderijen van Munch, De Schreeuw en Madonna, gestolen uit een museum in Oslo. Ze zijn nog altijd zoek. In 1994 werd een andere versie van De Schreeuw gestolen. Enkele maanden later werd het schilderij teruggevonden.

De Noorse schilder Munch stond aan het begin van de vorige eeuw aan de wieg van het expressionisme. Hij overleed in 1944 op 80-jarige leeftijd.