RIJSWIJK - Na dagen van extreme kou en mist die voor veel ongevallen en vertragingen zorgden, nam het verkeer in Nederland zondag weer zijn normale beloop. Op het spoor hadden treinen nog nauwelijks vertraging en op de snelwegen deden zich geen grote ongelukken voor. Op Schiphol, al dagen geplaagd door sneeuw en mist, waren alle start- en landingsbanen weer beschikbaar.

Alleen tussen Utrecht en Rotterdam en Utrecht en Den Haag reden dit weekeinde als gevolg van het winterweer minder treinen. Volgens spoorbeheerder ProRail wordt er vanaf maandag ook op deze trajecten weer volgens de gebruikelijke dienstregeling gereden.

Minder treinen

De NS zette vanaf vrijdag minder treinen in op deze routes. Door het koude weer hadden de Spoorwegen te maken met meer defecte treinen en konden minder treinstellen gekoppeld en ontkoppeld worden.

Ongelukken

Op de snelwegen gebeurden volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zondag geen grote ongelukken. In de nacht van vrijdag op zaterdag veroorzaakte de gladheid hier nog vijftig ongelukken. De Velsertunnel in de A22 tussen Velsen en Beverwijk en de De Zeeburgertunnel op de ringweg A10 bij Amsterdam, werden zaterdag en zondag deels afgesloten om ijspegels aan het tunneldak te verwijderen die gevaar opleverden voor het verkeer.

Dooien

Vervoersmaatschappij Connexxion hield zaterdagochtend de bussen van de stadsdienst in Lelystad binnen omdat het te glad was om te rijden. Aan het einde van de ochtend konden de bussen weer de weg op. Het KNMI waarschuwde dat het zondagavond door sneeuwval en vorst nog glad kon worden op de wegen. Maandag gaat het dooien.

Vertraging

Op Schiphol waren zondag alle start- en landingsbanen weer beschikbaar. Alleen bij de vertrekkende intercontinentale vluchten was er nog vertraging. Dat kwam doordat de vliegtuigen zaterdag later binnenkwamen waardoor de vertraging doorwerkte. De luchthaven moest zaterdagochtend meer dan veertig vluchten afgelasten door mist. Na het middaguur waren de problemen grotendeels opgelost. In de nacht van vrijdag op zaterdag moesten honderden reizigers de nacht doorbrengen op veldbedden die Schiphol ter beschikking had gesteld.

Gewond

Een Amsterdamse taxichauffeur raakte in de nacht van vrijdag op zaterdag zwaargewond toen hij een groepje jongeren aansprak op het gooien van sneeuwballen naar voorbijrijdende auto's nabij het Nassauplein in Amsterdam-Westerpark. Toen de chauffeur hen tot de orde wilde roepen, sloegen en schopten de jongeren de man en staken hem diverse keren in zijn lichaam. De man wist zwaargewond naar een ziekenhuis te rijden. De politie heeft nog geen spoor van de jonge daders.

Afgelast

De voor zondag geplande voetbalwedstrijd tussen Ajax en AZ ging niet door omdat er een grote hoeveelheid sneeuw en ijs op het dak van stadion Amsterdam ArenA lag. Dit had gevaar kunnen opleveren voor de supporters en de voetballers.

Boomfeestdag

De Stichting Nationale Boomfeestdag vreest dat de Boomfeestdag van 16 maart niet kan doorgaan. Kwekers verwachten dat ze de jonge bomen die op die dag in heel Nederland geplant worden, niet uit de grond kunnen halen omdat de bodem te hard is door de vorst van de afgelopen tijd.