GELEEN - De politie heeft vrijdagavond twee jongens van 16 en 17 jaar aangehouden die vanaf een spoorbrug en een viaduct in Geleen stenen gooiden naar automobilisten.

Bovendien had het duo, afkomstig uit Sittard en Schinnen, een houten balk op de weg gelegd. Een auto raakte hierdoor beschadigd. Dat maakte de politie zondag bekend.

De jongens bekenden bovendien dat zij in oktober vorig jaar vanaf dezelfde locatie vaker met stenen hadden gegooid naar passerende voertuigen. Naar eigen zeggen gooiden ze vijf of zes keer raak. De twee zijn in verzekering gesteld.

Tankauto

Drie jongens hebben zondagavond op de snelweg A10 in Amsterdam een steen gegooid naar een tankauto met 40.000 liter benzine. De steen ging dwars door de voorruit heen, aldus een woordvoerder van de politie. De chauffeur werd niet geraakt en wist de tankauto langs de kant van de weg te zetten.

Volgens de politie had er een levensgevaarlijke situatie kunnen ontstaan als de steen de chauffeur wel had geraakt en hij de volle tankauto niet meer kon besturen. ,,We zijn aan een ramp ontsnapt'', aldus de woordvoerder.

De vandalen gooiden de steen vanaf een viaduct bij het Bos en Lommerplein in Amsterdam-West, een gebied met veel woningen, flats en kantoren dicht langs de snelweg. De drie vandalen zijn nog spoorloos.