ROTTERDAM - Ongeveer vijftig tot zestig sympathisanten van de politieke partij Nieuw Rechts hebben zondagmiddag in Rotterdam een 'toeristische wandeling' gehouden. Het 'uitje' kwam in de plaats van een vergadering die partijvoorzitter M. Smit had willen houden. Dat ging niet door omdat Rotterdamse horecagelegenheden de komst van Nieuw Rechts niet zagen zitten.

Aanvankelijk zouden de Nieuw Rechtsers bijeenkomen in de Van der Valk-vestiging in Plaswijck. Toen die zaak vrijdag afzegde, week Smit uit naar het Holiday Inn Hotel aan het Schouwburgplein. Maar ook dat bedrijf weigerde uiteindelijk de boeking.

Omdat Smit volgens eigen zeggen geen tijd meer had om een vergunning voor een demonstratie in de open lucht te houden, bedacht hij een 'toeristische wandeling' met zijn aanhangers.

Afgeschermd

Voordat die tocht door het centrum van Rotterdam begon, wilde Smit de borgsom van 350 euro terughebben die hij had betaald aan Holiday Inn. De ingang van het hotel was afgeschermd door vier politiemensen te paard. Smit mocht naar binnen, maar dan alleen. In het gedrang kreeg de partijleider een hoef tegen zich aan. Eenmaal binnen, heeft hij zijn geld teruggekregen.

Veiligheid

Volgens Smit had de Van der Valk-vestiging van de politie te horen gekregen dat er 'een vaag clubje' zou komen vergaderen. Een woordvoerder van de horecagelegenheid zei zaterdag: "We hebben er vanaf gezien omdat we de veiligheid van onze gasten, die voor ons altijd voorop staat, niet konden waarborgen." Holiday Inn wilde geen commentaar geven op de reden voor de weigering.

Keurig

Het Rotterdamse raadslid en partijvoorzitter sprak er schande van dat zijn partij nergens terecht kon. "Het is de wereld op z'n kop. We zijn een keurige partij. Op deze manier kunnen we geen gebruik maken van ons recht op vrije meningsuiting en vergadering", aldus Smit.

Rechtzaak

Hij wil met zijn advocaat gaan bekijken of hij een schadeclaim kan indienen tegen zowel Van der Valk als het Holiday Inn. Ook wil hij bij burgemeester Opstelten van Rotterdam de garantie afdwingen dat hij en zijn club ergens in Rotterdam kunnen vergaderen. "Zo niet, dan span ik een rechtszaak aan tegen de burgemeester."

Vlaams Belang

Nadat Smit zijn geld had teruggekregen, toog het gezelschap naar het Rotterdamse stadhuis op de Coolsingel. Daar voerde Karim van Overmeire het woord. Hij is volksvertegenwoordiger van het Vlaams Belang in België en kwam in plaats van partijleider Filip DeWinter.

Chinees

Overmeire zei dat het Vlaams Belang niet bestaat uit racisten en dat ze ook wel eens bij de Italiaan en de Chinees gingen eten. "We zijn niet tegen die anderen, we komen op voor onszelf."