ROME - Het Openbaar Ministerie in Rome stelt een onderzoek in naar de omstandigheden waaronder Amerikaanse militairen de Italiaanse geheim agent Nicola Calipari vrijdag in Irak hebben doodgeschoten. Dat hebben Italiaanse media zondag laten weten.

Eerder zegde president Bush al een Amerikaans onderzoek naar de toedracht van het incident toe.

Lichaam

Het lichaam van Calipari, die als medewerker van de Italiaanse inlichtingendienst een belangrijke rol speelde in de vrijlating en bescherming van de Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena, is zondagmorgen in Italië aangekomen.

Erewacht

Familieleden, premier Berlusconi, president Ciampi en andere hoogwaardigheidsbekleders waren naar het vliegveld van Rome gekomen. Ook was er een erewacht gevormd. Over de lijkkist van Calipari was een Italiaanse vlag gedrapeerd.

Genegeerd

De geheim agent kwam om het leven toen hij vrijdag Sgrena tegen Amerikaanse schoten wilde beschermen. Op weg naar Bagdad beschoten Amerikaanse militairen de wagen waarin onder anderen Calipari en de journaliste reisden. Volgens het Amerikaanse leger in Irak kwam de auto met hoge snelheid op een controlepost af en richtten militairen op de motor van het voertuig om het te stoppen. De chauffeur zou waarschuwingen hebben genegeerd.

Sgrena's verslag van de gebeurtenissen wijkt af van de Amerikaanse versie. Zij liet weten dat de auto met normale snelheid reed.

Losgeld

De Milanese krant Corriere della Sera berichtte zondag op gezag van een Italiaanse politicus dat de Italiaanse regering tot 6 miljoen dollar losgeld (4,7 miljoen euro) voor de vrijlating van Sgrena heeft betaald.

Aanhangers Hussein

Medewerkers van de Italiaanse inlichtingendienst zouden dit bedrag in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten aan tussenpersonen hebben overgedragen. De ontvoerders zouden aanhangers van de opgepakte oud-dictator Saddam Hussein zijn.

Misverstanden

Volgens een andere Italiaanse krant, La Stampa, heeft de betaling van een losgeld mogelijk tot 'misverstanden' tussen de Amerikaanse militairen in Irak en de Italiaanse inlichtingendienst geleid. De Amerikanen zijn fel gekant tegen het betalen van losgeld om gevangenen vrij te krijgen.