LONDEN - In Groot-Brittannië zijn tot wel tweehonderd "door al-Qaeda getrainde terroristen" aanwezig. Dat heeft het voormalige hoofd van de Londense politie geschreven in News of the World, waaruit de BBC zaterdagavond citeerde.

Sir John Stevens, die onlangs met pensioen ging bij de Metropolitan Police, noemt de dreiging van aanslagen reëel. Hij dringt er bij de regering op aan, de controversiële antiterreurwetgeving zo snel mogelijk door te drukken.

Uitstel

Burgerrechtengroeperingen zijn tegen de plannen en de detentie zonder enig proces. Zij vinden dat gerechtigheid en mensenrechten fundamenteel zijn voor het Britse recht en niet verloren mogen gaan. Volgens Sir John zal elk uitstel van de invoering al-Qaeda maar al te welkom zijn.

Proces

Volgens de Britse antiterreurwetten die na de aanslagen van 11 september 2001 van kracht werden, mochten buitenlanders die werden verdacht van terroristische activiteiten, zonder proces of aanklacht voor onbepaalde tijd worden opgesloten.

Huisarrest

Eind vorig jaar oordeelden de Law Lords, het hoogste rechtscollege van het land, dat die maatregelen in strijd waren met de grondwet, vooral omdat die alleen van toepassing waren op buitenlanders. Londen wil nu nieuwe antiterreurtwetgeving, waarin onder meer de preventieve detentie is vervangen door huisarrest, die ook voor Britten geldt.

Blair

De Britse premier Blair sprak afgelopen week ook al van 'enkele honderden' mensen in Groot-Brittannië die betrokken zouden zijn bij de planning van terroristische aanslagen. Dat meldde zondag de krant The Independent.

Onduidelijk

De krant plaatste vraagtekens bij de opmerking van Blair, die hij eerder deed in een radioprogramma. Volgens the Independent is het onduidelijk over welke mensen het gaat, vooral omdat de Britse veiligheidsdienst eerder had gezegd dat er onder de nieuwe terrorismewetgeving niet meer dan enkele tientallen mensen zouden kunnen worden veroordeeld.