OSLO - De brand op de onder de Noorse vlag varende olietanker Fjord Champion is geblust. Een medewerker van de Noorse kustwacht liet dat zondag weten. Hij zei dat de tanker geen olie heeft verloren. Een milieuramp is voorkomen.

Het schip is niet geladen met olie, maar heeft wel 800 ton stookolie aan boord voor eigen gebruik. De brand op de Fjord Champion brak vrijdagavond uit in de buurt van Kristiansand in het zuiden van Noorwegen.

Helikopters

De tanker was aanvankelijk moeilijk te benaderen voor blusboten, door explosiegevaar en de verzengende hitte. Reddingwerkers haalden zaterdagochtend met helikopters 28 bemanningsleden van de olietanker.

Gewond

Woordvoerder Ben Wikoren van de Noorse kustwacht zei dat enkele opvarenden voor onderzoek naar het ziekenhuis waren overgebracht. Zij hadden last van rookvergiftiging. Niemand is ernstig gewond geraakt.

Vlot

Kort na de evacuatie liep de tanker aan de grond. Even leek een nabijgelegen vogelreservaat direct gevaar te lopen. De tanker maakte zware slagzij, terwijl de brand zich uitbreidde. Aan de kust waren enkele zware explosies te horen. Bergingsspecialisten slaagden er echter in het 170 meter lange gevaarte tijdig vlot te trekken.

Blussen

Volgens het Noorse persbureau NTB heeft de kapitein van het schip de brand niet, zoals voorgeschreven, direct gemeld bij de Noorse autoriteiten. In plaats daarvan probeerden de Indiase bemanningsleden eerst urenlang de felle brand zelf te blussen. De kapitein meldde slechts dat hij kampte met "navigatieproblemen", en gaf pas na lang aandringen de brand toe.

De tanker was op weg van de Britse havenstad Liverpool naar het Duitse Rostock. Over de mogelijke oorzaak van de brand is nog niets bekend.