ROTTERDAM - Een hotel en een restaurant in Rotterdam hebben geweigerd onderdak te verlenen aan een congres van de partij Nieuw Rechts dat zondag zou plaatsvinden. De partij dreigt nu als protest de straat op te gaan door het congres zondag voor het Rotterdamse stadhuis te houden. Dat stelde de partijleider Michiel Smit zaterdag.

Nieuw Rechts wilde op het congres, waarop ook de voorman van de Belgische partij Vlaams Belang Filip Dewinter zou komen, een actieprogramma presenteren voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. In eerste instantie boekte Nieuw Rechts daarvoor een zaal in het Rotterdamse Restaurant Plaswijck van het van der Valk-concern. Uit veiligheidsoverwegingen besloot de horecagelegenheid later echter af te zien van de zaalhuur.

Veiligheid

"Wij zijn vooraf door de partij niet goed geïnformeerd over de aard van deze bijeenkomst", aldus een woordvoerder van Plaswijck. "We hebben er vanaf gezien omdat we de veiligheid van onze gasten, die voor ons altijd voorop staat, niet konden waarborgen." Partijleider Smit stelt echter dat het restaurant vooraf wel is geïnformeerd over de aard van de bijeenkomst.

De partij week op het laatste moment uit naar het hotel Holiday Inn in het centrum van Rotterdam maar ook dit hotel zag later af van de zaalhuur, zo bevestigde een woordvoerder van Holiday Inn zaterdag. Het hotel kon zaterdag niet ingaan op de reden van de afzegging.

Aantasting rechten

Smit ziet de weigering van de horecagelegenheden als een aantasting van zijn rechten en wil de bijeenkomst daarom, bij wijze van demonstratie, zondag voor het Rotterdamse stadhuis houden. "We hebben het recht om te vergaderen", aldus Smit. "Er waren minstens 250 mensen naar de bijeenkomst gekomen. Nu heb ik geen andere keuze dan met deze mensen de straat op te gaan."

De politie is niet op de hoogte van de plannen voor de bijeenkomst in het stadscentrum. Smit wil zich echter niet laten afremmen wegens het feit dat hij geen toestemming heeft voor het protest. "Dan hadden ze maar wat anders voor ons moeten regelen", aldus de partijleider.