AMSTERDAM - Een groot aantal asielzoekers dat volgens de oude Vreemdelingwet, voor 2001, wordt beoordeeld, maakt grote kans op het alsnog verkrijgen van een verblijfsvergunning. Volgens VluchtelingenWerk Nederland heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ruim 8600 dossiers verwerkt en beoordeeld.

In 41 procent van de gevallen heeft de dienst positief beslist. In totaal gaat het om 26.000 asielzoekers.

VluchtelingenWerk meldt dit in het rapport Geen pardon maar terugkeer, dat maandag zal worden gepubliceerd. De organisatie noemt het "wrang dat door achterstanden bij de IND voor veel mensen de toewijzing zo ontzettend laat komt". Eerder uitsluitsel had "veel onrust en leed kunnen voorkomen", aldus Vluchtelingenwerk.

Pardonregeling

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie liet vorig jaar via een pardonregeling 2200 vluchtelingen toe. De overige, oude asielzaken zouden alsnog door de IND worden beoordeeld.

Uitgeprocedeerde asielzoekers moesten het land uit. 1151 van hen vertrokken vrijwillig, zo blijkt uit cijfers van VluchtelingenWerk. Van de afgehandelde dossiers gaat het bij 36 procent om asielzoekers die met onbekende bestemming verdwijnen. Het blijkt, volgens VluchtelingenWerk, dat een groot deel zich aan toezicht onttrekt, terwijl de minister vorig jaar heeft aangekondigd dat afgewezen asielzoekers ook daadwerkelijk het land moesten verlaten.

'Schrijnendheid'

Kritisch is VluchtelingenWerk ook op het terrein van toewijzing van verblijfsvergunningen op grond van 'schrijnendheid'. Er is sprake van willekeur en duidelijke criteria ontbreken. Ook vindt de organisatie het beleid met betrekking tot het niet gescheiden uitzetten van gezinnen te beperkt en te laat in praktijk gebracht. Dat geldt ook voor de verstrekking van verblijfsvergunningen aan mensen die buiten hun schuld niet terug kunnen.