ERMELO - "Je moet niet bij de waan van de dag leven, je moet niet bang zijn, je moet hard zijn als het nodig is, maar ook veel humor hebben. En natuurlijk veel zelfspot." Die boodschap geeft het VVD-erelid Hans Wiegel zaterdag de partijbonzen mee op een bijeenkomst in Ermelo waar wordt nagedacht over de campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Alle aandacht is die dag gericht op het orakel van Diever. Zal hij iets loslaten over zijn ambities voor een mogelijk lijsttrekkerschap van de partij? Voor de VVD een moeilijk onderwerp. "De veertigplussers zien hem niet meer zitten als partijleider, maar gek genoeg de jongere generatie juist weer wel," fluistert een partijbaronesse.

Juiste toon

De toespraak om de afdelingsvoorzitters iets mee te geven op hun campagne van de politieke ervaring van het politieke dier Wiegel, heeft veel weg van een conference. Al na enkele zinnen weet hij de juiste toon te vinden en ligt iedereen plat. "Hoe doet ie dat toch iedere keer weer," klinkt het opgetogen.

Referendum

Tussen de grappen en grollen door heeft de oud-politicus toch ook een duidelijke boodschap. Hij wil nog steeds niets weten van een referendum. De gekozen burgemeester is iets voor de langere termijn als de politiek het eens is geworden over een duidelijke en betekenisvolle rol voor deze bestuurder. Tot die tijd ziet hij er niets in.

Formateur

En de gekozen formateur? Die heeft bij nader inzien misschien toch meer voordelen dan Wiegel aanvankelijk dacht. Vooral als partijen elkaar opzoeken en voor de verkiezingen een gezamenlijke kandidaat naar voren schuiven, is er in zijn ogen sprake van een staatkundige ontwikkeling. Maar dat nieuwe kiesstelsel dat nu is bedacht, dat is iets uit de tijd dat we nog met de trekschuit door Nederland reisden. "Niet doen dus."

'Niets nieuws onder de zon'

En dan zijn eigen toekomst. Daar laat Wiegel zich nog niet in de kaart kijken. "Er is niets nieuws onder de zon," houdt hij journalisten voor. "Ik voer al vijftig jaar campagne. Het zou nieuws zijn als ik aankondigde daar mee te stoppen."

Toch kan hij het niet laten een vingerwijzing op te nemen in zijn speech. Als hij praat over het behoud van de gelijkwaardige behandeling van openbaar en bijzonder onderwijs, verwijst hij naar prof.mr. P.J. Oud, medeoprichter van de VVD en een groot voorstander van de vrijheid van onderwijs. Wiegel omschrijft Oud als "de man die later in 1959, hij was toen 72, als lijsttrekker zijn partij een grandioze overwinning bezorgde." Wiegel is pas 63.