OSLO - Reddingwerkers hebben zaterdag met helikopters 28 bemanningsleden van een olietanker gehaald, die in de buurt van Kristiansand in het zuiden van Noorwegen in brand was gevlogen. Dat heeft de Noorse kustwacht zaterdag laten weten. De tanker is niet geladen met olie.

Kort na de evacuatie liep de tanker aan de grond. Even leek een nabijgelegen vogelreservaat gevaar te lopen. De tanker maakte zware slagzij, terwijl de brand zich uitbreidde. Aan de kust waren enkele zware explosies te horen. Volgens een woordvoerder van de kustwacht zijn bergingsspecialisten er echter in geslaagd het 170 meter lange gevaarte tijdig vlot te trekken.

Rookvergiftiging

Woordvoerder Ben Wikoren van de Noorse kustwacht zei dat enkele opvarenden van de Noorse tanker Fjord Champion voor onderzoek naar het ziekenhuis zijn overgebracht. Zij hadden last van rookvergiftiging. Niemand is ernstig gewond geraakt.

Enkele vaartuigen van de kustwacht zijn tot bij de Fjord Champion gevaren om te helpen voorkomen dat de tanker brandstof lekt. De Fjord Champion heeft 800 ton stookolie aan boord, bestemd als brandstof.

'Navigatieproblemen'

Volgens het Noorse persbureau NTB heeft de kapitein van het schip de brand niet, zoals voorgeschreven, direct gemeld bij de Noorse autoriteiten. In plaats daarvan hebben de Indiase bemanningsleden eerst urenlang getracht de felle brand zelf te blussen. De kapitein meldde slechts dat hij kampte met "navigatieproblemen", en gaf pas na lang aandringen de brand toe.

De tanker was op weg van de Britse havenstad Liverpool naar het Duitse Rostock. Over de mogelijke oorzaak van de brand is nog niets bekend.