RIJSWIJK - Vrieskou en mist zorgden zaterdag opnieuw voor ongevallen en vertragingen in het verkeer. De Nederlandse Spoorwegen zetten in het westen en midden van het land minder treinen in en de luchthaven Schiphol moest in de ochtend tientallen vluchten afgelasten in verband met de mist.

De gladheid veroorzaakte in de nacht van vrijdag op zaterdag tientallen ongevallen. De Verkeersinformatiedienst (VID) telde vijftig ongelukken op snelwegen. Volgens een woordvoerder is dat beduidend meer dan in de nacht van donderdag op vrijdag, toen er vijf ongevallen plaatsvonden. Door de sneeuwval was het volgens de dienst flink glad. De Velsertunnel in de A22 tussen Velsen en Beverwijk werd zaterdagmiddag afgesloten om ijspegels aan het tunneldak te verwijderen die gevaar opleverden voor het verkeer.

Bussen

Vervoersmaatschappij Connexxion hield zaterdagochtend de bussen van de stadsdienst in Lelystad binnen omdat het te glad was om te rijden. Aan het einde van de ochtend konden de bussen weer de weg op. Vrijdagavond hield het bedrijf de bussen in Leiden, Bollenstreek en het Groene Hart in de remise, maar ook die bussen reden zaterdag weer.

Spoorwegen

De NS zette voor de tweede achtereenvolgende dag minder treinen in. Als gevolg van de strenge vorst rijden tussen Utrecht en Den Haag en tussen Utrecht en Rotterdam zaterdag minder treinen. Door het koude weer hebben de spoorwegen met meer defecte treinen te maken en kunnen minder treinstellen gekoppeld en ontkoppeld worden.

Ook zondag zet NS op deze trajecten minder treinen in. Reizigers die vanuit andere delen van Nederland willen overstappen op deze lijnen, moeten volgens spoorbeheerder ProRail rekening houden met een vertraging van een kwartier.

Schiphol

Schiphol moest zaterdagochtend meer dan veertig vluchten afgelasten. De toestellen die wel vertrokken, hadden vaak vertraging. Na het middaguur waren de problemen met de mist grotendeels opgelost. Door het oponthoud in de ochtend was er nog enige tijd sprake van vertragingen, die gemiddeld één tot anderhalf uur bedroegen. De vertragingen werden in de loop van de dag minder. Aan het einde van de middag vertrokken vliegtuigen ongeveer drie kwartier te laat.

Veldbedden

De hoeveelheid sneeuw die in de nacht van vrijdag op zaterdag viel, was te weinig om een rol van betekenis te spelen. Wel moesten honderden reizigers de nacht doorbrengen op veldbedden die Schiphol ter beschikking had gesteld. Ook de eerdere twee nachten hebben vele reizigers geslapen op het vliegveld. De luchthaven gaat ervan uit dat de meeste reizigers hun bestemming zaterdagnacht kunnen bereiken.

Taxichauffeur

Een Amsterdamse taxichauffeur raakte in de nacht van vrijdag op zaterdag zwaargewond toen hij een groepje jongeren aansprak op het gooien van sneeuwballen naar voorbijrijdende auto's nabij het Nassauplein in Amsterdam-Westerpark. Toen een taxichauffeur de raddraaiers tot de orde wilde roepen, sloegen en schopten de jongeren de man en staken hem diverse keren in zijn lichaam. De man wist zwaargewond naar een ziekenhuis te rijden. De politie heeft nog geen spoor van de jonge daders.