GUATEMALA - Ruim vijftig buitenlandse toeristen, onder wie zeventien Nederlanders, zitten sinds maandag vast in hotels bij de befaamde Maya-ruïnestad Tikal in het tropische regenwoud van Guatemala. Ongeveer duizend vroegere strijders van paramilitaire organisaties die een schadevergoeding van de overheid eisen, beletten hen te vertrekken.

Dat hebben de autoriteiten in het Midden-Amerikaanse land dinsdag meegedeeld. Onder de 57 toeristen zijn ook Britten, Italianen en Amerikanen.

Volgens een van hen, de 24-jarige Brit Niall MacDonald in het Posada De La Selva-hotel, zijn de vroegere strijders absoluut niet van plan toe te geven. De toeristen zijn moe en worden nerveuzer, nu de opsluiting langer duurt. Velen van hen hebben hun vlucht gemist en sommigen zitten zonder geld. Tot de toeristen behoren ongeveer zes kleine kinderen.

De gijzelhouders werden tijdens de burgeroorlog van 1960 tot gedwongen dienst te nemen. Zij eisen dat de regering hen financieel compenseert voor hun strijd tegen de linkse guerrillastrijders.

Een woordvoerster van het Guatemalaanse ministerie van Toerisme zei dat 22 andere toeristen die bij de toegang tot Tikal wachtten, toestemming kregen te vertrekken. Zij zijn op weg naar de nabijgelegen stad Flores.