ROME/WASHINGTON/BAGDAD - De Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena is tijdens haar gevangenschap in Irak niet slecht behandeld door haar gijzelnemers. Dat heeft Sgrena zaterdag gezegd, nadat ze op het vliegveld van Rome was geland.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Sgrena kwam vrijdag vrij nadat ze een maand in gijzeling was gehouden. Toen ze na haar vrijlating op weg was naar de luchthaven in Bagdad, beschoten Amerikanen het voertuig met de Italiaanse.

Veiligheidsagent dood

Veiligheidsagent Nicola Calipari werd dodelijk getroffen toen hij Sgrena met zijn lichaam beschermde. Sgrena raakte gewond aan haar schouder. "Het moeilijkste moment voor mij was dat de man die mij heeft gered, in mijn armen overleed", zei de journaliste zaterdag.

Sgrena liet weten dat de wagen waarmee zij naar Bagdad werd vervoerd, door een regen van kogels werd geraakt. "De chauffeur kreeg niet eens de kans om uit leggen dat we Italianen waren."

Berlusconi

Ondanks haar verwondingen nam de journaliste een vliegtuig naar Italië. Ze landde zaterdag kort voor elven op het vliegveld van Rome. Familieleden en premier Berlusconi wachtten haar op de luchthaven op. De gewonde Sgrena werd daarna met een ambulance naar een militair ziekenhuis gebracht. Ze moet aan haar linkersleutelbeen worden geopereerd.

Opzet

De partner van Sgrena, Pier Scolari, heeft zaterdag na een bezoek aan het ziekenhuis gezegd dat de Amerikanen opzettelijk op haar hebben geschoten. "De Amerikanen en de Italianen wisten dat ze eraan kwam. Haar auto was 700 meter van het vliegveld, wat betekent dat ze alle controleposten was gepasseerd".

Volgens Scolari wilden de Amerikanen niet dat Sgrena haar verblijf in Irak zou overleven omdat ze "belangrijke informatie" had verzameld. Sgrena was bezig met een uiterst kritisch artikel over de strijd in Irak.