JERUZALEM/JENIN - Israël gaat 'spoedig' een reeks militaire acties uitvoeren als wraak voor de Palestijnse zelfmoordaanslag op een bus in Jeruzalem van dinsdag. Het was de ernstigste aanslag sinds februari 1996. Israëlische tanks vielen dinsdagavond de Palestijnse stad Jenin binnen.

De Israëlische tankeenheden vielen direct na afloop van het kabinetsberaad opnieuw de Palestijnse stad Jenin binnen. Ook het daarbij gelegen vluchtelingenkamp was doelwit van de inval. Israël beschouwt het vluchtelingenkamp als een broeinest van terrorisme waar zelfmoordaanslagen op Israëlische doelen worden beraamd.

Uitzetting Palestijnen

Volgens de radio hebben de ministers ook gesproken over mogelijke uitzetting van medewerkers van Arafat, maar niet van de Palestijnse leider zelf.

Ergste aanslag sinds 1996

De zelfmoordaanslag was de ernstigste in Jeruzalem sinds februari 1996, toen 26 mensen omkwamen bij een explosie, eveneens in een bus. De explosie van een met een bom omhangen man in een bus tijdens de ochtendspits kostte zeker twintig mensen het leven, onder wie de dader. De meeste andere slachtoffers zijn middelbare scholieren. Ongeveer vijftig mensen liepen verwondingen op. Enkelen van hen zijn erslecht aan toe.

Palestijnen opgepakt

Het Israëlische leger heeft alleen al in de maand mei bij de operaties in de Palestijnse gebieden 628 Palestijnen opgepakt. Van hen worden ongeveer 250 mensen verdacht van deelneming aan gewelddadige acties tegen Israël. Dit heeft een zegsman van de Israëlische geheime dienst dinsdag voor de defensiecommissie van het parlement verklaard.

/NIEUWSDoden door busaanslag in Jeruzalem (video)