WILLEMSTAD - De stroom bolletjesslikkers die met cocaïne in hun maag vanuit de Antillen de oversteek naar Nederland wagen blijft stijgen. Volgens het Openbaar Ministerie in Willemstad is er zelfs sprake van een piek.

De afgelopen twee dagen werd aan 120 vermoedelijke bolletjesslikkers de toegang tot de vluchten van
KLM
Dutch Caribbean Airlines

Geen verklaring voor toename

Een echte verklaring voor de piek heeft hij niet. Wel is volgens de advocaat-generaal duidelijk dat de organisatoren van de drugstransporten niet van plan zijn op te geven. "Ze zijn flexibel en als ze maar even vermoeden dat de controles op de luchthaven verslappen sturen ze weer tientallen drugskoeriers op pad", aldus Swagerman.

Harde klappen voor drugsbazen

Hoewel de pre-flight-controles niet ontmoedigend blijken te werken, is het volgens Swagerman wel van belang dat ze doorgaan. "We zullen nooit in staat zijn de totale drugshandel lam te leggen, maar we moeten ons blijven inspannen om harde klappen uit te delen aan de drugsbazen", aldus Swagerman. Hij wijst op het feit dat cocaïne op de lokale markt duurder is geworden. "Een teken dat de drugshandel wel te lijden heeft onder de strenge aanpak."

Controles uitgebreid

De controles worden inmiddels ook gehouden op Bonaire. Gebleken is dat drugskoeriers door de strenge controles op Curaçao, steeds vaker proberen via Bonaire naar Nederland te vliegen. Het verplaatsingseffect wordt nauwgezet in de gaten gehouden. Swagerman verwacht dat binnen enkele weken ook op Sint Maarten pre-flight-controles gehouden moeten worden. Daarover is al overleg gaande met de douane van het Bovenwindse eiland.

/NIEUWSKamer wil meer cellen voor bolletjesslikkers