ROME/BAGDAD - De in Irak gegijzelde Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena is vrijdag kort na haar onverwachte vrijlating beschoten door Amerikaanse militairen. Het voertuig dat de net bevrijde vrouw naar de luchthaven bij Bagdad zou brengen, kwam onder Amerikaans vuur te liggen bij een wegafzetting.

Volgens de Italiaanse premier Berlusconi en haar communistische krant Il Manifesto raakte ze daardoor gewond aan haar schouder. De vrouw, die niet in levensgevaar is, werd naar een ziekenhuis vervoerd. Een lid van de Italiaanse geheime dienst, die betrokken was bij haar vrijlating, is volgens het Italiaanse persbureau Ansa gedood.

Bevestigd

Het Amerikaanse leger heeft de beschieting van de journaliste bevestigd. Volgens een woordvoerder probeerden de militairen de chauffeur te waarschuwen toen die met hoge snelheid een wegversperring naderde. Daarop schoten zij op het motorblok om de wagen tot stoppen te dwingen, aldus de legerwoordvoerder.

Berlusconi heeft de Amerikaanse ambassadeur in Rome Mel Sembler op het matje geroepen, aldus de Italiaanse televisie. De premier, een trouwe bondgenoot en goede persoonlijke vriend van de Amerikaanse president George Bush, zei dat iemand de verantwoordelijkheid moet nemen voor het incident. Er moeten "verontrustende vragen" worden beantwoord, aldus Berlusconi.

De 57-jarige journaliste zat precies een maand vast. Ze werd in Bagdad door onbekenden ontvoerd en ook in de Iraakse hoofdstad weer in vrijheid gesteld.

Video-opname

De gijzeling hield Italië weken in de greep. Meer dan een half miljoen mensen betoogde medio februari voor haar vrijlating in Rome. De journaliste, die uiterst kritisch schreef over de oorlog, verscheen kort daarvoor ook in een video-opname waarin ze de Italiaanse regering-Berlusconi smeekte haar leven te sparen en de Italiaanse troepen uit Irak weg te halen. Dat gebeurde overigens niet, de missie in het Arabische land werd zelfs verlengd.

Vrienden en collega's van Sgrena riepen kortgeleden de ontvoerders op de Italiaanse te laten gaan. Ze wezen erop dat haar journalistieke onderwerpen juist gingen over het leed van de Iraakse bevolking en dat ze allerminst kon gelden als een verlengstuk van de westerse krachten in Irak.